In the following question find out the wrongly spelt word (अ) penance (ब) pendant (स) penchant (द) penalty

By   May 21, 2021

प्रश्न : In the following question find out the wrongly spelt word.
(अ) penance (ब) pendant
(स) penchant (द) penalty
Ans : (स) दिये गये चारो विकल्पों में से केवल विकल्प (स) की वर्तनी अशुद्ध है। इसकी शुद्ध वर्तनी- Pendant लगन होगा।
Penance – तपस्या
Pendant – ज्ञान पर अभिमान करने वाला
Penalty – दण्ड

1. In the following question find out the word which is nearest in meaning to the underlined word.
What are the salient features of the reform proposal ?
(अ) approved  (ब) important
(स) attractive  (द) wonderful
Ans : (ब) Salient – प्रमुख, महत्वपूर्ण
Important -महत्वपूर्ण
अतः Salient  का समानार्थी शब्द Important हो सकता है।
Approved अनुमोदित
Attractive आकर्षक
2. In the following question find out the word which is nearest in meaning to the underlined word.
She has perpetual financial problems after husband’s death.
(अ) brief (ब) difficult
(स) permanent (द) puzzling
Ans :  (स) Perpetual -चिरस्थायी
Permanente : स्थायी
अतः Perpetual का समानार्थी Permanent हो सकता है।
brief –  संक्षिप्त
difficult – कठिन
puzzling – आश्चर्यजनक
3. In the following question find out the word which is nearest in meaning to the underlined word.
The town was in turmoil during the elections.
(अ) confusion (ब) destruction
(स) trouble (द) peace
Ans : (अ) turmoil – भ्रम, अत्यधिक अव्यवस्था
Confusion -भ्रम, अव्यवस्था
अत turmoil का समानार्थी शब्द confusion हो सकता है।
trouble – संकट
destruction – विनाश
peace – शान्ति
4. In the following question find out the word which is nearest in meaning to the underlined word.
He has a rudimentary knowledge of Mechanics. He has been in the institude only for a year.
(अ) perfect (ब) advanced
(स) supplementary  (द) elementary
Ans :  (द) Rudimentary – प्राथमिक, आधारभूत
elementary – प्राथमिक
अतः rudimentary  का समानार्थी शब्द elementary होगा।
perfect -पूर्ण
advanced – अग्रणी
supplementary -सहायक

6. We reached………… his house shortly after six O’clock.
(अ) to  (ब) at
(स) in (द) no word needed
Ans : (द) दिये गये रिक्त स्थान पर किसी भी शब्द की आवश्यकता नहीं है क्योंकि तमंबी के साथ किसी भी Preposition की आवश्यकता नहीं है।
7. I don’t think you will have…………..difficulty in obtaining the passport for your baby,
(अ) many (ब) a little
(स) much (द) a great deal
Ans : (स) दिये गये रिक्त स्थान पर विकल्प (स) much का प्रयोग किया जायेगा क्योंकि uncountable noun के much का प्रयोग उपयुक्त होता है जबकि many का प्रयोग countable noun तथा a little थोड़ा, कुछ के sense में होता है। I don’t think you will have much difficulty in obtaining the passport for your baby. मुझे नहीं लगता आपको अधिक कठिनायी हुई होगी अपने बच्चे के लिये पासपोर्ट को प्राप्त करने में।
8. In the following question choose the correctly spelt word.
(अ) assessment (ब) assament
(स) assessment (द) assesment
Ans : (अ) दिये गये चारो विकल्पों में से केवल विकल्प (अ) assessment -मूल्यांकन की ही वर्तनी शुद्ध है।
9. In the following question choose the correctly spelt word.
(अ) garuanty (ब) guaranty
(स) garranty (द) guarantee
Ans : (द) विकल्प (ब) guarantee की वर्तनी शुद्ध है।
10. In the following question choose the correctly spelt word.
(अ) discrepency (ब) discrepansy
(स) discrepancy (द) discrepancy
Ans : (द) discrepancy – विसंगति, की वर्तनी शुद्ध है।
11. Rishi need 40% to pass. He gets 190 marks and falls short by 10 marks. What maximum marks could he have got?
ऋषि को सफल होने के लिए 40% अंकों की आवश्यकता है। उसे 190 अंक प्राप्त होते हैं और उसके सफल होने में 10 अंक कम रह जाते हैं। उसे अधिकतम कितने अंक प्राप्त हो सकते थे?
(अ) 450 (ब) 500
(स) 550 (द) 600
Ans : (ब)
12. A number is increased by 10% and then it is decreased by 10%. The net increase percent is.
एक संख्या में 10% की वृद्धि की जाती है और उसके बाद इसमें 10% की कमी की जाती है वृद्धि या कमी का शुद्ध प्रतिशत है-
(अ) 1% decreasc /1% की कमी
(ब) 1% increase /1%  की वृद्धि
(स) 2% decrease /2% की कमी
(द) no increase or decrease / कोई वृद्धि या कमी नहीं
Ans : (अ)
13. if 90% of x is 405, then value of x is.
यदि x का 90% 405 है, तो x का मान है-
(अ) 400 (ब) 415
(स) 450 (द) 475
Ans : (स)
14. To speed of a boat in still water is 4.5 km/h. Time taken to go upstream is twice the time taken to go down stream. The speed of stream in km/h is.
शांत जल में एक नाव की गति 4.5 किमी/घंटा है। धारा के विपरित जाने में लगने वाला समय धारा के अनुकूल जाने में लगने वाले समय का दो गुना है। किमी / ध्घंटा में धारा की गति है।
(अ) 1.5 (ब) 2.25
(स) 3 (द) 3.5
Ans : (अ)
15. Two trains 60m and 50m long are running in opposite directions. The speed of one train is 38 km/h and of other train is 34 km/h. The time taken by them ;in seconds) to cross each other from the moment they meet is.
60 मीटर और 50 मीटर लंबी दो रेलगाड़ियाँ विपरीत दिशा में चल रही हैं। एक ट्रेन की गति 38 किमी/घंटा और दूसरी ट्रेन की गति 34 किमी/घंटा है। आपस में मिलने के पश्चात एक दूसरे को पार करने में उनके द्वारा लिया गया समय (सेकंड में) है-
(अ) 44 (ब) 22
(स) 11 (द) 5.5
Ans : (द)
16. The cost price of 18 articles is equal to selling price of 16 articles. The profit percent is .
18 वस्तुओं का क्रय मूल्य 16 वस्तुओं के विक्रय मूल्य के बराबर हैं। उनका लाभ प्रतिशत है-
(अ) (ब) 12.5%
(स) 15% (द) 17%
Ans : (ब)
17. A retailer buys a radio for rupees 225. His overhead expenses are Rs 15. if he sells it for Rs 300, his profit percent is.
एक दुकानदार 225 रूपये में एक रेडियो खरीदता है। उसका ऊपरी खर्च रु0 15 हैं। यदि वह इसे रु0 300 में बेचता है, तो उसके लाभ का प्रतिशत है-
(अ) (ब) 31.25%
(स) 25%  (द) 27%
Ans : (स) दुकानदार का कुल क्रय मूल्य = 225 ़ 15 = 240 रु.
लाभ = 300 – 240 = 60 रु.
लाभ प्रतिशत =
= 25%
18. The average of marks of 8 students is 65.8. It marks of one student have been wrongly recorded as 72 in place of 62, the correct average goes.
8 छात्रों के औसत अंक 65.8 हैं। एक छात्र को गलती से 62 के स्थान पर 72 के रूप में दर्ज किया गया होगा, तो सही औसत हो जाता है-
(अ) up by 10 (ब) down by 10
(स) down by 10 (द) down by 1.25
Ans : (द)
19.The average of a, a-1, a़2, a-7 and a़8 is 10, then the value of a is –
यदि a, a-1, a़2, a&7 और a़8  का औसत 10 है, तो a का मान है-
(अ) 2 (ब) 4.8
(स) 5.6 (द) 9.6
Ans : (द)
20. 15 men take 21 days working 8 hours per day to do a piece of work. How many days would 21 women working 6 hours a day, take to finish the work, if 3 women do as much work as 2 men?
प्रतिदिन 8 घंटे काम करके 15 पुरुषों द्वारा एक काम को पुरा करने में 21 दिन लगते हैं। यदि 3 महिलाओं की काम करने की क्षमता 2 पुरुषों के बराबर हैं तो प्रतिदिन 6 घंटे काम करके 21 महिलाओं द्वारा उसी काम को पूरा करने में कितने दिन लगेंगे?
(अ) 25 (ब) 28 (स) 30 (द) 35
Ans : (स)