choose the correctly spelt word meaning in hindi , choose the correctly spelt word from the options

By   May 13, 2021

choose the correctly spelt word from the options choose the correctly spelt word meaning in hindi  questions   answers ? from the below following which has the same meaning as achieve ?

General English
1. Choose the correctly spelt word.
(अ) sparkle (ब) saparkle
(स) sparkle (द) spakel
Ans: (स) दिये गये चारो विकल्पों में से केवल विक्लप (स) sparkle. चमक, की ही वर्तनी शुद्ध है।
2. Choose the correctly spelt word.
(अ) accomplish (ब) accomplish
(स) accomplesh (द) accamplish

Ans : (अ) accomplish -किसी कार्य को पूर्णतया समाप्त करना, की वर्तनी शुद्ध है।
3. Choose the correctly spelt word.
(अ) enthusiasm (ब) enthusiasm
(स) inthusiasm (द) enthucsiasm
Ans:  (ब)  enthusiasm -स्नेह, अनुराग, की वर्तनी शुद्ध है।
4. Choose the correctly spelt word.
(अ) inauguration (ब) inauguration
(स) inagauration (द) inaugаration
Ans : (ब) Inauguration शुरूआत करना, की वर्तनी शुद्ध है-
5. Find the meaning of the underlined idiom or phrase.
To pass a test without preparation is out of question.
(अ) doubtful (ब) dffiicult
(स) wishful  (द) impossible
Ans : (द) To pass a test without preparation is out of questione  -बिना तैयारी किसी परीक्षा को पास करना प्रश्न के बाहर है। इस संपूर्ण वाक्य को एक शब्द में विकल्प (द) Impossible -असम्भव के द्वारा व्यक्त किया जा सकता है।
6. Find the meaning of the underlined idiom or phrase.
His uncle looked after him when he was young.
(अ) searched for (ब) took care of
(स) resembled  (द) scolded
Ans : (ब) looks after -देखभाल करनो
take care of – देखभाल करना
अतः विकल्प (ब) took care of  सही उत्तर है।
7. Find the meaning of the underlined idiom or phrase.k~ i~ have made up my mind to retire from business now-
(अ) decided (ब) changed my decision
(स) thought of  (द) felt about
Ans : (अ) Make up one’s mind -किसी कार्य को करने का निश्चय करना।
decided  -निश्चय करना
अतः विकल्प (अ) सही उत्तर होगा।
8. Find the one word substitute for the group of words in the following question.
A large strong box specially for holding money and other valuables.
(अ) coffieur (ब) cffoin
(स) cffoer (द) cffoercffaeine
Ans : (स) A large strong box specialy for holding money and other valuables -एक मजबूत डिब्बा मुख्यतः पैसा या अन्य कीमती वस्तु रखने के लिये। इस संपूर्ण वाक्य को एक शब्द में विकल्प (स) cffoer के द्वारा व्यक्त किया जा सकता है।
9. Find the one word substitute for the group of words in the following question- sound reflected back as in mountains.
(अ) eclipse (ब) echo
(स) cbony (द) eclair
Ans : (ब) Sound reflected back as in mountains -ध्वनि जो कि पर्वतों से टकराकर वापस आती है।
इस सम्पूर्ण वाक्य को एक शब्द में echo -गूंज, के द्वारा व्यक्त किया जा सकता है।
10. Find the word substitute for the group of words in the following question- A small ornament which hangs down especially from a necklace.
(अ) ring (ब) earring
(स) pendant (द) diamond
Ans : (स) A small ornament which hangs down especially from a necklace – एक छोटा गहना जो कि मुख्यतः किसी हार से लटका रहता है।
इस संपूर्ण वाक्य को विकल्प (स) Pendant -लाकेट, के द्वारा व्यक्त किया जा सकता है।
Quantitative Aptitude
11.if 80 percent of x is 320, then x is equal to:
यदि x का 80 प्रतिशत 320 है, तो किसके बराबर है?
(अ) 256 (ब) 320
(स) 380 (द) 400
Ans : (द)
12. The income of Geeta is 40% more than income of Mukesh- By what percentage of Geeta’s income is Mukesh’s income less than that of Geeta?
गीता की आय मुकेश की आय से 40% अधिक है। गीता की आय की तुलना में मुकेश की आय कितने प्रतिशत कम है?
(अ) (ब)
(स) 45% (द) 56%
Ans : (अ)
13. The speed of a boat in still water is 12 kw/h.k if speed of stream is 6 km/h, the time taken to go 400 m downstream in seconds is:
शांत जल में एक नाव की गति 12 किमी/घंटा है। यदि धारा की गति 6 किमी/घंटा है तो धारा के अनुकूल दिशा में 400 मीटर जाने के लिए सेकेण्ड में लगने वाला समय है-
(अ) 240 (ब) 120 (स) 100 (द) 80
Ans : (द)
14. The speed of a train is 72 km/h.k~ if its length is 140 m, the time taken by it to cross a bridge 100 m long in seconds is:
एक ट्रेन की गति 72 किमी/घंटा है। यदि इसकी लम्बाई 140 मीटर है, तो 100 मीटर लम्बे पुल को पार करने में लिया गया समय सेकंड में है-
(अ) 5 (ब) 7
(स) 12 (द) 18
Ans : (स)
15. The selling price of an article is Rs 600.k~ It is sold at a profit of 20%.k~ The cost price of the article is:
एक वस्तु का विक्रय मूल्य रु. 600 है। इसे 20ः लाभ पर बेचा जाता है। वस्तु का क्रय मूल्य है-
(अ) Rs-  450/रु. 450 (ब) Rs- 500/रु. 500
(स) Rs- 520/रु. 520 (द) Rs- 580/रु. 580
Ans : (ब)
16. The cost price of an article is Rs 600.k~ It is sold at successive discounts of 20% and 30% The selling price of article is:
एक वस्तु का क्रय मूल्य रु. 600 है। इसे क्रमिक रूप से 20ः और 30ः के छूट (कपेबवनदज) पर बेचा जाता है। वस्तु का विक्रय मूल्य है-
(अ) Rs. 300/रु. 300 (ब) Rs. 310/रु.310
(स) Rs. 316/रु. 316 (द) Rs. 336/रु.336
Ans : (द)
17. Ashop keeper purchases 11 articles for Rs 10 and sells 10 articles for Rs 11.k~ His profit percent is:
एक दुकानदार 11 वस्तुओं को रु. 10 में खरीदता है और 10 वस्तुओं को रु. 11 में बेच देता है। उसका लाभ प्रतिशत है-
(अ) 11% (ब) 15% (स) 20% (द) 21%
Ans : (द)
18. The average of marks of 20 students is 75 and average of marks of 30 students is 80- the average of marks of all 50 students is:
20 छात्रों के औसत अंक 75 और 30 छात्रों के औसत अंक 80 है। सभी 50 छात्रों के औसत अंक है-
(अ) 77.5 (ब) 78 (स) 78.5 (द) 79
Ans : (ब)
19. The average of squares of first 5 whole numbers is:
पहले 5 पूर्णांकों के वर्गों का औसत है-
(अ) 5 (ब) 6 (स) 10 (द) 11
Ans : (ब)
20. fi~ 35 men can do a piece of work in 52 days, then how many men will do that work in 28 days?
35 पुरूष किसी काम के हिस्से को 52 दिनों में कर सकते हैं, तो उसी काम को 28 दिनों में कितने आदमी करेंगे?
(अ) 55 (ब) 60 (स) 65 (द) 78
Ans : (स
21. A can do a piece of work in 15 days and B can do same work in 10 days.k~ Both A and B start the work together but B leaves after 2 days.k~ In how many days will A finish the remaining work?
। किसी काम को 15 दिन में कर सकता है और ठ उसी काम को 10 दिनों में कर सकता है। । और ठ दोनों एक साथ काम शुरू करते हैं, लेकिन 2 दिनों के बाद ठ काम छोड़ देता है। शेष काम को । कितने दिनों में समाप्त करेगा?
(अ) 10 (ब) 12 (स) 14 (द) 15
Ans : (ब)
22. The LCM of 10, 15 and 35 is:
10, 15 और 35 का लघुतम समापवर्त्य है-
(अ) 5 (ब) 70 (स) 175 (द) 210
Ans : (द) 10-2 × 5
15=3 × 5
35=5 × 7
∴ ल.स. = 2 × 3 × 5 × 7
=210
23. The HCFk~ and LCM of two numbers are respectively 12 and 96.k~ fi~ one number is 24, the other number is:
दो संख्याओं का महत्तम समापवर्त्य तथा लघुतम समापवर्त्य क्रमशः 12 और 96 हैं। यदि एक संख्या 24 है, तो दूसरी संख्या है-
(अ) 24 (ब) 36 (स) 48 (द) 96
।दे: (स) पहली संख्या × दूसरी संख्या = ल.स. × म.स.
24 × दूसरी संख्या = 12 × 96
दूसरी संख्या = 12 96
24
= 48
24. if  a : b=5:8 and c: b = 10 : 12, then a:c is:
यदि a : b=5:8 and c: b = 10 : 12, तो a:c है-
(अ) 3ः 4 (ब) 4: 3 (स) 25: 48 (द) 1: 2
Ans: (अ)
25. fi~ 12, 30,24, x are in proportion then x is equal to:
यदि 12, 30, 24, x समान अनुपात में हैं तो x का मूल्य क्या है?
(अ) 20 (ब) 30 (स) 45 (द) 60
Ans: (द) प्रश्नानुसार,
12: 30ः: 24ः x
12 × x = 30 × 24 (समानुपात के नियम से)
⟹ x = 30 24
12
x = 60